Vijf vormen van fraude waar je zo intrapt

Jaarlijks zijn 2 miljoen Nederlands slachtoffer van fraude. Internetfraudeurs gebruiken slimme trucs die zó echt lijken dat ook mensen met gezond verstand erin trappen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee dus lees hieronder vijf vormen van fraude waar we vaak intrappen.

  1. Phishingmail
  2. WhatsApp-Fraude
  3. Tikkie-fraude
  4. Bankhelpdeskfraude
  5. Datingfraude

1. Phishingmail

Phishing e-mails zien er steeds echter uit dus check altijd of het e-mailadres van de afzender wel klopt. Fraudeurs doen zich bijvoorbeeld voor als DHL of PostNL en sturen een mail met track & trace code voor een pakketje. Als je toevallig een pakketje verwacht is de kans aanzienlijk dat je op de link klikt. 

2. WhatsApp-fraude

Op WhatsApp doen criminelen zich voor als een vriend of familielid en vragen je vervolgens om geld over te maken. Vooral 50-plussers zijn slachtoffer van deze vorm van fraude. Om dit te voorkomen wordt geadviseerd om altijd de afzender te bellen om het verzoek te verifiëren. Het is sowieso verstandig om WhatsApp met een extra verificatie te beveiligen. 

3. Tikkie-fraude

Fraude door een betaalverzoek is een doortrapte vorm van fraude vooral jongeren en hoger opgeleiden slachtoffer van zijn (onderzoek CBS). Bij een online aankoop vraagt de verkoper soms om 1 cent over te maken om je gegevens te willen controleren. Door op de link in het betaalverzoek te klikken en je gegevens in te vullen kan de fraudeur inloggen bij jouw bank en je rekening plunderen.  Zie je bij de hyperlink een slotje of ‘https://’, dan is dat nog geen garantie dat de site veilig is. Controleer daarom altijd eerst de link voordat je erop klikt, bijvoorbeeld via checkjelinkje.nl. 

4. Bankhelpdeskfraude

Spoofing, zoals deze vorm van fraude wordt genoemd, komt steeds vaker voor. Je wordt dan gebeld door een persoon die zich voordoet als medewerker van de bank en jou alarmeert dat je rekening bijvoorbeeld geplunderd wordt. De bankmedewerker vraagt je dan om zo snel mogelijk het geld over te maken naar een veilige rekening van de bank, of om je code te geven zodat de bank je kan helpen. 
Onthoud dat een bank jou nooit zal vragen om geld over te boeken of toegang nodig heeft tot je computer. Twijfel je? Bel dan zelf je bank om dit te checken. 

5. Datingfraude

Datingfraudeurs gaan geraffineerd te werk, zowel volledig online als ook offline. De fraudeur bouwt een relatie met je op en creëert vertrouwen. Na enige tijd vraagt de fraudeur je om wat geld voor te schieten omdat hij/zij of een familielid financiële problemen heeft. Of de oplichter adviseert je om te gaan beleggen waarna je jouw ingelegde bedrag nooit meer terugziet.

Bron: Artikel uit Financieel Dagblad

 

Tags: Cybercrime - Cloned, fraude - Cloned, Phishing, WhatsApp, Tikkie, Spoofing