Veilig internetten op vakantie

Op vakantie kunnen we niet meer zonder internet. We gebruiken het om te appen, social media te bekijken en om restaurants en winkels te zoeken. De risico’s van het gebruik van openbare wifi-netwerken wordt vaak onderschat. Wij geven je enkele tips om veilig internet te gebruiken in binnen- en buitenland. 

Waarom is het riskant om openbare wifi te gebruiken?

Cybercriminelen kunnen zich voordoen als een openbaar wifi-netwerk (zonder wachtwoord). Als je daar verbinding mee maakt dan stuur je jouw gegevens naar de hacker en kunnen jouw internetactiviteiten bekeken worden. Zo kunnen bijvoorbeeld jouw browsegeschiedenis, gegevens voor online bankieren en wachtwoorden onderschept worden. Die kunnen ze doorverkopen aan anderen of zelf gebruiken om aankopen te doen of ze installeren ransomware op je apparaat waarna je losgeld moet betalen om weer toegang te krijgen.

Tips voor veilig internetgebruik

  • Installeer antivirussoftware op je smartphone (en laptop/tablet).
  • Gebruik geen openbare wifi-netwerken. Maak gebruik van de data van de internetbundel op je smartphone (3G- of 4G-verbinding). Gebruik ook je smartphone als mobiele hotspot als je internet wilt gebruiken op je laptop of tablet.
  • Zorg ervoor dat je niet automatisch verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Je kunt dit aan- en uitvinken bij de instellingen van je telefoon.
  • Als je toch verbinding wilt maken met een open wifinetwerk, vul dan geen inloggegevens en wachtwoorden in.
  • Open alleen beveiligde websites die beginnen met ‘https’.

Als je wel gratis openbare wifi-netwerken wilt gebruiken dan adviseren we om een VPN (Virtual Private Network) te gebruiken. Een VPN zorgt voor een veilige verbinding door je internetverkeer te versleutelen en je online identiteit te verbergen. Dit maakt het moeilijker voor internetcriminelen om je activiteiten online te volgen en gegevens te stelen. Er zijn gratis apps voor VPN beschikbaar maar het is veiliger om een betaalde VPN-app te kiezen.

Het Persoonlijk Beveiligingspakket van Baeten Cybersecurity bevat o.a. antivirussoftware en VPN software zodat je veilig internet kunt gebruiken. Wij beschermen, bewaken en ontzorgen jou met Cybersecurity.

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!


 

Tags: Cybercrime, Cybersecurity, Hackers, WIFI, antivirus, VPN