Tandartsbedrijf betaalt losgeld na ransomware-aanval

Tandartsbedrijf Colosseum Dental heeft na de ransomware aanval die het bedrijf vorige week trof, losgeld betaald. De 120 tandartspraktijken die door de aanval tijdelijk hun deuren moesten sluiten, konden daardoor weer open.

Het bedrijf schrijft op zijn website:
"Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel weer herstellen"

Ransomware-aanval
Op vrijdag 5 augustus werd het bedrijf getroffen door ransomware-aanval. Door deze aanval waren de dossiers van de patiënten niet beschikbaar en zodoende konden zij hierdoor niet geholpen worden.

Via een van de aangesloten praktijken zijn de cybercriminelen binnengedrongen in het overkoepelende systeem. Hier zijn de back-ups verwijderd en is de andere data versleuteld. Er werd geld geëist en er werd gedreigd de verkregen (patiënt)data te lekken.

De politie raadt af om losgeld aan internetcriminelen te betalen, omdat het verdienmodel zo in stand wordt gehouden. Colosseum Dental heeft aangifte gedaan en heeft de aanval ook gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer informatie:

 

Tags: ransomware, losgeld, Hackers, persoonsgegevens