Security-tips #1

 1. Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord en werk met een Password-manager
  Gebruik bij voorkeur wachtwoordzinnen of willekeurige tekenreeksen maar in elk geval een combinatie van minimaal 12 tekens met hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. Of werk met een Password-manager. Voor een Password-manager maak je 1 hoofd-wachtwoord dat je zelf moet onthouden en vervolgens onthoudt deze tool al jouw andere wachtwoorden. Deze worden dan automatisch ingevuld als je naar die betreffende website gaat. Er zijn meerdere goede Password-managers zowel gratis als betaald en zowel voor 1 als voor meerdere apparaten. In onze Security-Alerts geven we aan welke de beste voor jouw werkplek zijn. Let op: leveranciers vernieuwen hun apps en ook jouw Instellingen regelmatig, daarom kan onze informatie iets verouderd zijn.
   
 2. Maak regelmatig een back-up van de bestanden op je computer
  Maak maandelijks of wekelijks (bij bedrijfskritische gegevens) een back-up van de bestanden die op je computer staan en zet ze zowel in de cloud als op een externe harde schijf en koppel deze daarna los van de computer. Bij calamiteiten heb je dan in ieder geval nog een reservekopie.
   
 3. Verwijder publieke wifi-verbindingen en gebruik een Virtual Private Network (VPN)
  Het is veiliger als je apparaat niet automatisch verbinding maakt met publieke wifi-netwerken. Dat kun je als volgt instellen: Ga via Instellingen naar je wifi/netwerkverbindingen en stel deze zo in dat je niet automatisch verbinding maakt met openbare wifi-netwerken. Het is nog beter om een VPN te gebruiken. Het beste VPN-protocol dat beschikbaar is voor alle platforms is OpenVPN (behalve MAC OS & IOS). Voor MAC OS & IOS kun je IKEv2/IPsec gebruiken. Door een VPN te gebruiken ben je in het internetverkeer anoniemer omdat je IP-adres en locatie nauwelijks zichtbaar zijn en ben je beter beveiligd voor hackers en cybercriminelen. Je internetverbinding kan wel iets trager worden, voornamelijk bij gratis versies. Een VPN kost tussen €2 en €14 per maand. Je kunt een VPN downloaden via de website van leveranciers. Bij sommige apps moet je bovendien bij Instellingen en daarna Netwerk/Internet aanvinken dat je VPN toestaat. Meer en actuele informatie volgt in volgende Security-Alerts.
Tags: Password-manager, VPN, WIFI, Backup