Bescherm jouw slimme apparaten

Hackers kunnen via slimme apparaten eenvoudig toegang krijgen tot jouw smartphone en laptop en die vervolgens vergrendelen met ransomware of jouw gegevens stelen. Wist je dat de helft van de gebruikers de slimme apparaten niet goed beveiligt en het risico loopt om gehackt te worden? 

Slimme apparaten vaak slecht beveiligd

In Nederland hebben we volgens GfK gemiddeld al vijf slimme apparaten per huishouden. Denk bijvoorbeeld aan een slimme deurbel, smart tv, speaker of robotstofzuiger. 

Veel gebruikers zijn zich niet bewust van de risico’s van slecht beveiligde slimme apparaten en weten ook niet wat ze ertegen kunnen doen. Slimme apparaten zijn verbonden met internet waardoor cybercriminelen deze kunnen opzoeken en hacken. Omdat het slimme apparaat op hetzelfde netwerk zit als bijvoorbeeld je laptop, gebruikt de hacker het slimme apparaat als springplank om binnen te komen op je laptop. Vervolgens kan de hacker bankgegevens of een kopie van je paspoort stelen of ransomware installeren en losgeld eisen. Gaat het om je werklaptop, dan kunnen de gevolgen nog veel groter zijn omdat kritieke systemen kunnen worden gehackt. 

Een onveilig slim apparaat kan dus zonder dat je het weet voor veel schade zorgen. Zorg er daarom voor dat je slimme apparaten beveiligt! Lees hieronder hoe je dat doet.

1. Verander wachtwoorden

Slimme apparaten hebben vaak een standaard eenvoudig wachtwoord dat door de gebruiker niet wordt aangepast. Ongeveer de helft van de gebruikers past het wachtwoord niet aan waardoor het voor cybercriminelen heel makkelijk wordt om in te breken.
Verander direct de standaard inloggegevens van elk slim apparaat én van je router. Gebruik voor elk apparaat unieke inloggegevens en gebruik altijd een sterk wachtwoord.

2. Update slimme apparaten

Updates bevatten vaak belangrijke beveiligingsoplossingen. Installeer je die niet, dan raakt de software verouderd en kunnen criminelen via fouten in verouderde software digitaal bij je inbreken. Zorg ervoor dat je na aanschaf van een nieuw apparaat meteen updates installeert als die beschikbaar zijn. 
Zorg er ook voor dat je ‘automatisch updaten’ inschakelt als dat mogelijk is. Dat doe je als volgt:

  1. Open de app van je slimme apparaat.
  2. Kijk bij 'Instellingen'.
  3. Klik op 'Updaten'.
  4. Zet 'Automatisch updaten' aan.

Als automatisch updaten niet mogelijk is, zet dan een herinnering in je agenda om elk kwartaal te checken op updates. 

3. Gebruik een apart wifi-netwerk

Stel een apart wifi-netwerk in voor je slimme apparaten. Door je slimme apparaten via een apart wifi-netwerk te scheiden van je laptop(s) en smartphone(s) verklein je het risico dat hackers via een slim apparaat kunnen binnenkomen.

Verder adviseren we je om ons Persoonlijk Beveiligingspakket aan te schaffen waarin software zit die je beschermt en controleert op hacks en andere cyberaanvallen.

Bronnen:

https://radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/je-slimme-meter-is-een-ingang-voor-internetcriminelen-zo-beveilig-je-je-slimme-apparatuur/ 
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5188235/smart-home-nederland-router-wifi-versterker
https://www.libelle.nl/persoonlijk/wist-jij-dat-deze-apparaten-in-je-huis-eenvoudig-te-hacken-zijn~b531754d/
 

Tags: Cybercrime, Hackers, Cybersecurity, Hacking, Update, Wachtwoord