Wat moet ik doen als ik gehackt ben?

Het is een nachtmerrie scenario voor iedereen: je ontdekt dat je gehackt bent. Niet alleen kan dit grote gevolgen hebben voor de veiligheid van je gegevens en systemen, maar het kan ook zorgen voor financiële schade en reputatieschade. Gelukkig zijn er manieren om te voorkomen dat een hack plaatsvindt en om snel hulp te krijgen als er toch iets misgaat. In dit artikel bespreken we hoe je de juiste stappen kunt zetten om hulp te krijgen bij een hack en hoe je jouw systemen en gegevens beter kunt beveiligen om inbraak te voorkomen. Of je nu een klein bedrijf runt of een grote onderneming beheert, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de beste beveiliging praktijken en om snel te handelen als er toch iets misgaat.

 

Ik ben gehackt. Wat nu?

Als je gehackt bent, zijn er verschillende stappen die je moet nemen om de situatie aan te pakken en verdere schade te voorkomen:

 1. Isolatie: Isoleer het getroffen systeem of netwerk onmiddellijk om te voorkomen dat de inbreuk zich verder verspreidt. Dit kan betekenen dat je het systeem loskoppelt van het internet of het netwerk.
 2. Analyse: Analyseer de aard en omvang van de inbraak om de oorzaak te identificeren en de aard van de schade te beoordelen. Dit kan worden gedaan door het verzamelen van logbestanden, het scannen van het systeem op malware of het raadplegen van een cybersecurity expert.
 3. Melding: Meld de inbreuk bij de relevante autoriteiten, zoals de politie of de Autoriteit Persoonsgegevens. Als persoonlijke gegevens zijn gestolen, is het belangrijk om de getroffen personen op de hoogte te stellen.
 4. Verwijdering van kwaadaardige activiteiten: Verwijder alle kwaadaardige activiteiten en malware van het getroffen systeem of netwerk.
 5. Herstel van data en systemen: Herstel eventuele verloren of beschadigde gegevens en systemen, zodat het systeem of netwerk weer normaal kan functioneren.
 6. Beveiligingsmaatregelen: Implementeer beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat soortgelijke incidenten zich in de toekomst voordoen, zoals het updaten van beveiligingssoftware en -procedures.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen als je gehackt bent. Het kan nodig zijn om experts in te schakelen om de juiste stappen te nemen en het systeem of netwerk veilig te herstellen. Bovendien is het van belang om in de toekomst alert te blijven op mogelijke inbreuken en de beveiligingsmaatregelen regelmatig te evalueren en bij te werken.
 

Hulp na een hack

Baeten Cybersecurity is specialist op het gebied van het beheersen van de gevolgen van een hack. Wekelijks lossen we meerdere hacks op van websites, applicaties en andere software. Neem snel contact op. Snelheid van reageren is belangrijk bij een cyberaanval!

In deze video leer je nog meer over hoe je een cyberaanval kan herstellen:

Kenmerken
 • Er zijn verschillende stappen die je moet nemen om de situatie aan te pakken en verdere schade te voorkomen.
 • Isoleer het getroffen systeem of netwerk onmiddellijk om te voorkomen dat de inbreuk zich verder verspreidt
 • Analyseer de aard en omvang van de inbraak om de oorzaak te identificeren en de aard van de schade te beoordelen.
 • Verzamel logbestanden.
 • Meld de inbreuk bij de relevante autoriteiten, zoals de politie of de Autoriteit Persoonsgegevens.
 • Herstel van data en systemen: Herstel eventuele verloren of beschadigde gegevens en systemen.
 • Raadpleeg een expert. Dit kan permanent dataverlies voorkomen.

Dreigingsniveau

1

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact