Wat is Whatsapp-fraude?

WhatsApp fraude is een soort oplichting of bedrog dat plaatsvindt op de messaging-app WhatsApp. Het kan in verschillende vormen voorkomen, maar houdt vaak in dat iemand zich voordoet als een betrouwbare of legitieme bron om persoonlijke informatie of geld van het slachtoffer te stelen.

 

Hoe werkt Whatsapp-fraude?

Tegenwoordig zijn er veel criminelen die zich voordoen als vriend of familielid van een slachtoffer. Ze gebruiken hiervoor de foto van die vriend of familielid. Ze sturen dan een bericht met een smoes waardoor ze direct geld nodig hebben omdat hun telefoon kapot gegaan is.

Een ander  veel voorkomend type van WhatsApp-fraude is phishing, waarbij de dader een bericht stuurt met een link die op het eerste gezicht legitiem lijkt, maar in werkelijkheid een valse website is die is ontworpen om de inloggegevens van het slachtoffer of andere gevoelige gegevens te stelen. Een andere vorm van WhatsApp-fraude is de "voorschotfraude", waarbij de dader beweert in staat te zijn om het slachtoffer een grote som geld, een lening of een andere financiële kans te bieden, maar vraagt om een kleine voorschot kosten te betalen om het te krijgen.

Andere vormen van WhatsApp-fraude kunnen betrekking hebben op de verkoop van valse of namaakgoederen, zoals designer kleding of luxe horloges, of de verpersoonlijking van een overheidsfunctionaris of andere autoriteitsfiguur om persoonlijke informatie of geld van het slachtoffer te verkrijgen.

Hoe kan Whatsapp-fraude voorkomen worden?

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van WhatsApp en op te letten voor verdachte berichten of verzoeken. Als u een bericht ontvangt dat te mooi lijkt om waar te zijn of dat om persoonlijke informatie of geld vraagt, is het het beste om het te verwijderen en niet op de afzender in te gaan. Het is ook verstandig om regelmatig uw WhatsApp-app bij te werken om uzelf te beschermen tegen eventuele beveiligingslekken die worden ontdekt.

In deze video leer je nog meer over Whatsapp-fraude:

Kenmerken
  • WhatsApp fraude is een soort oplichting of bedrog dat plaatsvindt op de messaging-app WhatsApp
  • Het houdt vaak in dat iemand zich voordoet als een betrouwbare of legitieme bron om persoonlijke informatie of geld van het slachtoffer te stelen
  • Tegenwoordig zijn er veel criminelen die zich voordoen als vriend of familielid van een slachtoffer

Dreigingsniveau

5

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact