Wat is Spoofing?

Als oplichters een andere digitale identiteit aannemen, spreken we van spoofing. Een veelvoorkomend voorbeeld van spoofing is het ontvangen van een verdachte (phishing) e-mail van uw eigen e-mailadres of op naam van een bestaand bank emailadres. Ook telefoonnummers of websites worden soms gebruikt voor spoofing. Hieronder een lijst met de belangrijkste vormen van spoofing.

 

Wat voor soorten Spoofing zijn er?

E-mail spoofing 

Wanneer je e-mails ontvangt van e-mailadressen die eigenlijk van een andere afzender komen , kan er sprake zijn van e-mail spoofing . Dergelijke valse e-mails kunnen er heel echt uitzien, vooral als het e-mailadres correct lijkt te zijn. Als je twijfelt over de authenticiteit van de e-mail, neem dan contact op met het bedrijf waarvan je denkt dat het de e-mail zelf heeft verzonden. Gebruik hiervoor nooit de links in de mail maar ga naar uw browser en zoek daar de website van het bedrijf op! De links of telefoonnummer in de email leiden waarschijnlijk naar een neppe websites of neppe helpdesk.

Website spoofing

Website Spoofing gebeurt vaak in combinatie met nep e-mails. Als je op een link in de nepmail klikt, wordt je mogelijk naar een neppe website geleid die er precies zo uitziet als de officiële site. Dit is een website spoof.

Website spoofing omvat het vervalsen van de website van een bank of organisatie. Criminelen willen slachtoffers hun gegevens in laten vullen zodat er oplichting kan plaatsvinden. URL's in de adresbalk lijken vaak sterk op de daadwerkelijke website, maar bevatten enkele karakters verkeerd of eindigen op een andere landcode in plaats van .nl. Dit wordt ook wel typosquatting genoemd.

Misleiding voorkomen is eenvoudig door de URL handmatig in uw browser in te voeren en deze te vergelijken met de URL van de nepwebsite. Als ze niet overeenkomen, heb je mogelijk te maken met een nepwebsite. Ook kan je de link controleren op deze website:
https://checkjelinkje.nl/ 

Telefoonnummer Spoofing

Bij spoofing van telefoonnummers doet de oplichter zich voor als een ander telefoonnummer. Zo kan er gebeld worden met een Nederlands nummer terwijl de oplichter zich in een ander land bevind. Deze tactiek wordt veel gebruikt bij helpdesk spoofing, waarbij oplichters bellen namens de helpdesks van grote bedrijven zoals Microsoft. Op het scherm van uw telefoon kan dan immers echter verschijnen dat je door Microsoft gebeld wordt terwijl dit niet zo is. Uiteindelijk misleiden daders hun slachtoffers om de beller controle over uw computer te geven, ogenschijnlijk in de hoop de bug te verhelpen. Echter, zullen ze dan gegevens of geld afhandig maken.

 

In deze video leer je nog meer over Spoofing:

Kenmerken
  • Spoofing is het aannemen van een andere digitale identiteit voor oplichting
  • Emails, telefoonnummers en websites kunnen vervalst worden
  • Controleer altijd goed of de website, telefoonnummer of website niet vals is
  • Contacteer in geval van twijfel altijd de desbetreffende organisatie
  • Zoek zelf hun contactgegevens op en neem ze niet over uit de verdachte bron

Dreigingsniveau

5

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact