Wat is klikfraude?

Klikfraude is een vorm van internetfraude waarbij frauduleuze websites bezoekers misleiden om op bepaalde links te klikken. Deze links kunnen leiden naar valse of schadelijke websites, of naar websites die zijn ontworpen om persoonlijke informatie of geld van bezoekers te stelen. Klikfraude kan op verschillende manieren plaatsvinden, zoals door middel van phishing-mails, valse advertenties op sociale media of zoekmachines, of door het gebruik van malware om bezoekers naar valse websites te leiden.

Een van de meest voorkomende manieren waarop klikfraude wordt gebruikt, is door middel van "pay-per-click"-advertenties. Dit zijn advertenties die op websites of in zoekresultaten worden weergegeven en waarvoor de adverteerder betaalt elke keer dat een gebruiker op de advertentie klikt. Frauduleuze adverteerders kunnen deze advertenties gebruiken om bezoekers naar valse of schadelijke websites te leiden, of om geld te verdienen door te doen alsof ze een bepaald aantal klikken hebben gekregen.
 

Hoe kan klikfraude voorkomen worden?

Er zijn een aantal manieren om klikfraude te voorkomen:

 • Wees voorzichtig met het openen van e-mails of het klikken op links van onbekende afzenders. Als een e-mail of link verdacht lijkt, verwijder het dan direct.
 • Installeer een betrouwbaar antivirusprogramma op uw computer en zorg ervoor dat het regelmatig wordt bijgewerkt. Dit kan helpen om malware te voorkomen dat kan leiden tot klikfraude.
 • Wees voorzichtig met het geven van persoonlijke informatie of financiële gegevens aan onbekende websites of bedrijven. Voer nooit betalingen uit op websites die niet vertrouwd of beveiligd lijken.
 • Zoek naar de beveiligingsfuncties van een website voordat u op een link klikt. Legitieme websites zullen vaak een slotje in de adresbalk tonen of een URL hebben die begint met "https://" in plaats van "http://".
 • Voer regelmatig updates uit voor uw internetbrowser en andere software op uw computer. Dit kan helpen om kwetsbaarheden te verhelpen die kunnen worden misbruikt door klik fraudeurs.
 • Meld klikfraude onmiddellijk aan bij uw bank of creditcardmaatschappij als u denkt dat u het slachtoffer bent geworden van klikfraude. Maak ook aangifte bij de politie om anderen te helpen voorkomen dat ze het slachtoffer worden van klikfraude.
   

In deze video leer je nog meer over klikfraude:

Kenmerken
 • Klikfraude is een vorm van internetfraude waarbij frauduleuze websites bezoekers misleiden om op bepaalde links te klikken
 • Wees voorzichtig met het openen van e-mails of het klikken op links van onbekende afzenders
 • Installeer een betrouwbaar antivirusprogramma op uw computer en zorg ervoor dat het regelmatig wordt bijgewerkt. 
 • Wees voorzichtig met het geven van persoonlijke informatie of financiële gegevens aan onbekende websites of bedrijven
 • Legitieme websites zullen vaak een slotje in de adresbalk tonen of een URL hebben die begint met "https://" in plaats van "http://".
 • Voer regelmatig updates uit voor uw internetbrowser en andere software op uw computer
 • Meld klikfraude onmiddellijk aan bij uw bank of creditcardmaatschappij als u denkt dat u het slachtoffer bent geworden van klikfraude

Dreigingsniveau

4

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact