Wat is internetfraude?

Internetfraude is fraude op internet waarbij gegevens of goederen worden gestolen van nietsvermoedende gebruikers. Internetfraude is een verzamelterm voor vele verschillende vormen van fraude via het internet.
Wat voor soorten internetoplichting zijn er?
Hier is een lijst met veel voorkomende vormen van internet fraude en oplichting:
Pharming
Een DNS-server wordt aangevallen om het internetadres van een bepaalde domeinnaam te wijzigen. Een nietsvermoedende surfer typt een bekend webadres in en komt terecht op een vervalste pagina. Voor een bank site kunnen hackers bijvoorbeeld gevoelige gebruikersgegevens stelen.
Phishing
Phishing is een vorm van internetfraude. Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. De oplichters 'hengelen' dus eigenlijk naar mensen die waardevolle data delen.
Fraude met online advertenties
Oplichters adverteren goederen die te koop zijn en ontvangen betaling zonder dat de levering uiteindelijk gedaan wordt. Het tegenovergestelde gebeurd soms ook. Oplichters reageren op advertenties en krijgen goederen geleverd zonder de bijbehorende betaling te doen.
Spyware
Spyware is de naam voor computerprogramma's die informatie over computergebruikers verzamelen en doorgeven aan derden. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen. De term komt van het Engelse spy, wat spion betekent, en het achtervoegsel ware, wat van software afkomt
Ransomware
Ransomware wordt ook wel cryptoware of gijzelsoftware genoemd. Dit is malware die bestanden versleutelt of een computer volledig blokkeert.
Om de sleutel te krijgen om weer bij je bestanden te kunnen wordt door criminelen een betaling geëist, meestal in cryptovaluta (Bitcoins).
Chat Faker
De fraudeur logt in op een chat- of datingsite en doet zich voor als een chatter of dater om op deze manier mensen op te lichten (romantische fraude) of gevoelige informatie van hen te verkrijgen. Dit doen ze meestal door een band op te bouwen waarna het slachtoffer verliefd wordt en elke keer gevraagd wordt om spullen te verzenden of om geld te versturen.
Zakelijke kansen
Oplichters benaderen mensen met aanbiedingen om geld te verdienen op een eenvoudige manier. Maar eerst moeten de slachtoffers iets aanschaffen of voorschieten. Nadien laten ze soms niks meer van ze horen of zeggen ze dat het de zakelijke kans toch niet door kon gaan maar dat de investering die het slachtoffer gedaan had voor eigen risico was.
PayPal fraude
Een oplichter koopt iets van een website die PayPal accepteert, betaalt met PayPal, ontvangt het artikel persoonlijk en beweert vervolgens het artikel niet te hebben ontvangen en vraagt om terugbetaling. PayPal respecteert het terugbetalingsverzoek en wanneer de leverancier geen nummer of bewijs van levering kan overleggen, krijgt de fraudeur het geld terug.
Spoofing
Als oplichters een andere digitale identiteit aannemen, spreken we van spoofing. Een veelvoorkomend voorbeeld van spoofing is het ontvangen van een verdachte (phishing) e-mail van uw eigen e-mailadres of op naam van een bestaand bank emailadres. Ook telefoonnummers of websites worden soms gebruikt voor spoofing. Hieronder een lijst met de belangrijkste vormen van spoofing.
In deze video leer je nog meer over Internetfraude:
- Internetfraude is een verzamelterm voor vele verschillende vormen van fraude via het internet.
- Internetfraude is fraude op internet waarbij gegevens of goederen worden gestolen van nietsvermoedende gebruikers.
- Er zijn verschillende vormen van internetfraude zoals phishing, pharming, spyware, ransomware, spoofing, chat faker en paypal fraude.