Wat is identiteitsfraude?

Gegevensmisbruik wordt ook wel identiteitsdiefstal of identiteitsfraude genoemd. Iemand doet zich voor als u zonder uw medeweten om daar vervolgens derden mee op te lichten. Nadat het slachtoffer van de oplichting erachter komt, zal die op zoek gaan naar de dader. Omdat de dader zich voordeed als u, zal u als schuldige aangewezen worden van de oplichting.

 

 

Wat voor soorten identiteitsfraude zijn er?

Er is zowel online als offline identiteitsfraude. Beide komen regelmatig voor en zijn belangrijk om jezelf tegen te beschermen.

Online identiteitsfraude

Natuurlijk is het gemakkelijk om je online voor iemand anders uit te geven. Dit is verboden en wordt bestraft. Uw informatie kan worden gebruikt om iemand lastig te vallen of om een ​​nepprofiel aan te maken dat niet van u is: daarmee worden vervolgens producten gekocht onder een valse naam en die worden wel geleverd maar niet betaalt.

De daders kopiëren ongeoorloofd foto’s van Twitter, Facebook, Instagram of andere social media kanalen en gebruiken ze om nepaccounts aan te maken. Een kwaadaardig nepaccount kan bijvoorbeeld vallen onder belediging, smaad en/of laster. Iemand gebruikt je naam om vervelende berichten op forums achter te laten of hele klassen te e-mailen. 

Offline Identiteitsfraude

Offline identiteitsfraude kan plaatsvinden als iemand zich uitgeeft als een ander op wie die persoon lijkt. Ook kunnen daders met een gestolen of gevonden identiteitskaart zich uitgeven als een ander en daar fraude mee plegen. De manieren waarop de fraude kan plaatsvinden is vergelijkbaar met hoe de daders dat online doen.

Doe daarom altijd aangifte indien je een identiteitsbewijs zoals paspoort of rijbewijs kwijtraakt. Dan is later in ieder geval aantoonbaar dat iemand anders een misdaad heeft gepleegd en dat jij het niet was. Als er geen aangifte gedaan is, is het onmogelijk om aan te tonen dat jij het niet was.
 

In deze video leer je nog meer over Internetoplichting:

Kenmerken
  • Gegevensmisbruik wordt ook wel identiteitsdiefstal of identiteitsfraude genoemd. 
  • De dader doet zich voor als het slachtoffer zonder diens medeweten om daar vervolgens derden mee op te lichten
  • Deze vorm van fraude vindt online plaats
  • Ook offline kan identiteitsfraude plaatsvinden
  • Bescherm jezelf door je identiteitsbewijzen en kopieën daarvan goed te beschermen.
     

Dreigingsniveau

3

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact