Wat is een DDOS aanval?

Een gedistribueerde denial-of-service aanval, ook wel DDoS genoemd, is een poging van cybercriminelen om een ​​website te overspoelen met verzoeken om te voorkomen dat gebruikers er toegang toe krijgen. Vergelijk het met een enorm dossier, maar dan digitaal. Via botnets (netwerken van gehackte, centraal aangestuurde zombie computers) kunnen websites bijvoorbeeld zo vaak worden benaderd dat ze erg traag worden of zelfs crashen. Ook allerlei andere diensten zoals routers, firewalls, DNS-servers etc. kunnen worden aangevallen. Slachtoffers van deze aanvallen variëren van gameservers en scholen tot banken, webshops en zelfs hele overheden. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar.

 

Waarom plegen cybercriminelen DDoS aanvallen?

DDoS-aanvallen hebben verschillende typen daders en drijfveren. De dader kan een tiener zijn die gekscherend een computerspel spelende vriend offline wil halen, of die het cool vindt om een ​​bekende organisatie digitaal plat te leggen. Maar het kunnen ook activisten zijn die zich verzetten tegen bedrijven of regeringen en hun ideeën via DDoS-aanvallen willen verspreiden. De activisten zijn bijvoorbeeld tegen de bedrijfsvoering of visie van een bedrijf. Ook zijn overheden of politieke partijen vaak doelwit van een DDoS aanval. 

Meestal zijn het echter groepen criminelen die DDoS-aanvallen gebruiken om organisaties te chanteren en geld te verdienen. DDOS aanvallen worden door cybercriminelen gebruikt net zoals Ransomware: de digitale infrastructuur van een bedrijf wordt platgelegd zodat er losgeld gevraagd kan worden aan dat bedrijf. Tegenwoordig kan je op de “zwarte markt” voor enkele euro’s een botnet huren om een aanval uit te voeren. Een aanval uitvoeren kost dus weinig middelen noch moeite. 

Een DDoS aanval voorkomen is onmogelijk. Wanneer een persoon of organisatie u als doelwit heeft gekozen dan is bijna niets wat je nog kunt doen. Er zijn echter wel voldoende maatregelen te treffen om relatief ongestoord door te kunnen werken. De schade blijft daarmee beperkt. De oplossingen variëren van het plaatsen van een firewall tot het implementeren van een anti-DDoS oplossing in het netwerk. Baeten Cybersecurity biedt verschillende oplossingen voor het voorkomen van schade door DDoS aanvallen. Informeer naar de mogelijkheden.
 

In deze video leer je nog meer over DDoS aanvallen:

Kenmerken
  • Een DDoS aanval, is een poging van cybercriminelen om te zorgen dat een systeem crasht
  • Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar maar eenvoudig en goedkoop
  • De meeste DDoS aanvallen gebeuren om organisaties te chanteren en geld te verdienen
  • Een DDoS aanval voorkomen is onmogelijk
  • De schade kan wel beperkt worden door preventieve anti-DDoS oplossingen
     

Tags

Dreigingsniveau

5

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact