Wat is Deepfake-fraude?

Deepfake-fraude is een snel opkomende vorm van bedrog die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en machine learning om overtuigende, maar valse, video's of afbeeldingen te creëren. Deze deepfake-video's of -afbeeldingen worden vaak gebruikt om onjuiste informatie te verspreiden, de publieke opinie te manipuleren of mensen van hun geld te bedotten.

 

Hoe werkt Deepfake-fraude?

Een gemeenschappelijke manier waarop deepfake-fraude wordt gebruikt, is het maken van valse celebrity sextapes of andere expliciete content, die vervolgens wordt gebruikt om geld af te persen van de celebrity of hun familie. Een andere manier waarop deepfake-fraude wordt gebruikt, is het creëren van valse nieuwsberichten, waarbij politici of andere bekende figuren worden afgebeeld die dingen zeggen of doen die ze nooit echt hebben gezegd of gedaan. Deze valse nieuwsberichten kunnen worden gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden of om desinformatie te verspreiden voor politiek gewin.

Een andere vorm van deepfake-fraude is het gebruik van valse video of audio om iemand anders te verpersoonlijken, zoals een CEO of overheidsfunctionaris. Dit type deepfake-fraude kan worden gebruikt om financiële markten te manipuleren of om gevoelige informatie of geld te stelen van individuen of organisaties.

Hoe voorkom je deepfake-fraude?

Het bestrijden van deepfake-fraude is een complexe taak, aangezien de technologie die wordt gebruikt om deze deepfakes te maken voortdurend evolueert en verbetert. Het is belangrijk dat individuen voorzichtig zijn bij het consumeren van online media en om te factchecken van welke informatie ze vermoeden dat het verdacht of te mooi om waar te zijn is. Het is ook belangrijk dat bedrijven en organisaties investeren in technologie en training om de impact van deepfake-fraude te helpen identificeren en te verminderen.

In deze video leer je nog meer over Deepfake-fraude:

Kenmerken
  • Deepfake-fraude is een snel opkomende vorm van bedrog die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie en machine learning om overtuigende, maar valse, video's of afbeeldingen te creëren
  • Deze deepfake-video's of -afbeeldingen worden vaak gebruikt om onjuiste informatie te verspreiden
  • Een andere vorm van deepfake-fraude is het gebruik van valse video of audio om iemand anders te verpersoonlijken, zoals een CEO of overheidsfunctionaris
  • Het bestrijden van deepfake-fraude kan door training zodat personeel voorzichtig is bij het consumeren van online media
  • Ook investeren in technologie en training om de impact van deepfake-fraude te helpen identificeren en te verminderen

Dreigingsniveau

5

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact