Gehackt? Schade beperken en herstellen

Het herstellen en beperken van de schade noemt men in het Engels ‘Cleanup’. Cleanup in cybersecurity verwijst naar het proces van het verwijderen of verminderen van de gevolgen van een cybersecurity-incident of -inbraak. Het omvat het identificeren van de omvang van de inbreuk, het beperken van de schade en het verwijderen van eventuele kwaadaardige of ongeautoriseerde toegang tot het getroffen systeem of netwerk.

Het opruim proces omvat doorgaans verschillende stappen, zoals het isoleren van de getroffen systemen, het analyseren van de oorzaak van de inbraak, het verwijderen van eventuele malware of kwaadaardige code, het herstellen van eventueel verloren of beschadigde gegevens en het implementeren van beveiligingsmaatregelen om vergelijkbare incidenten in de toekomst te voorkomen.

Waarom is Cleanup belangrijk na een cyberaanval?

Cleanup is een essentieel als reactie op cybersecurity-incidenten, omdat het helpt om de schade veroorzaakt door een inbreuk te minimaliseren en verdere compromittering van het systeem of netwerk te voorkomen. Het is belangrijk om een goed gedefinieerd opruimplan te hebben als onderdeel van de algehele cybersecurity-strategie van een organisatie om een snelle en effectieve reactie op beveiligingsincidenten te waarborgen.

Welke stappen moet je nemen na een cyberaanval?

Er zijn verschillende stappen die je moet nemen bij de cleanup na een cybersecurity-incident:

 1. Isolatie: Het is belangrijk om het getroffen systeem of netwerk onmiddellijk te isoleren om te voorkomen dat de inbreuk zich verder verspreidt.
 2. Analyse: Na isolatie moet je de omvang van de inbreuk analyseren om de oorzaak te identificeren en de aard van de schade te beoordelen.
 3. Verwijdering van kwaadaardige activiteiten: Verwijder alle kwaadaardige activiteiten en malware van het getroffen systeem of netwerk.
 4. Herstel van data en systemen: Herstel eventuele verloren of beschadigde gegevens en systemen, zodat het systeem of netwerk weer normaal kan functioneren.
 5. Beveiligingsmaatregelen: Implementeer beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat soortgelijke incidenten zich in de toekomst voordoen, zoals het updaten van beveiligingssoftware en -procedures.
 6. Rapportage: Documenteer alle details van het incident, inclusief de maatregelen die zijn genomen tijdens de opruim fase. Dit kan helpen bij het voorkomen van toekomstige incidenten en de organisatie voorbereiden op een eventuele nieuwe inbraak.

Het is belangrijk om te onthouden dat de stappen die moeten worden genomen bij de cleanup na een cybersecurity-incident, afhankelijk zijn van de aard en omvang van het incident. Het kan nodig zijn om experts in te schakelen om de juiste stappen te nemen en het systeem of netwerk veilig te herstellen.
 

In deze video leer je nog meer over het herstel na een cyberaanval:

Kenmerken
 • Cleanup is het verwijderen of verminderen van de gevolgen van een cybersecurity-incident of -inbraak. 
 • Identificeer van de omvang van de inbreuk.
 • Beperk de schade van eventuele kwaadaardige of ongeautoriseerde toegang tot het systeem.
 • Herstel eventueel verloren of beschadigde gegevens 
 • Implementeer beveiligingsmaatregelen om vergelijkbare incidenten in de toekomst te voorkomen.

Dreigingsniveau

1

Hulp nodig van de experts van Baeten Security?

Onze experts zijn 24/7 beschikbaar. Bel nu voor het maken van een afspraak, stuur ons direct een bericht op Whatsapp of vul het contactformulier in.

Contact